Vážení čitatelia,

prečítajte si článok z roľníckych novín, v ktorom sa píše aj o našom združení. Dovolila som si urobiť konkrétny výňatok z článku:

Staronové združenie rozširuje svoje aktivity.

Dňa poľa repky vo Farnej sa zúčastnili aj zástupcovia Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska, ktoré s novým predstavenstvom majú viacero plánov, napr. rozšírenie členskej základne, byť aktívnejší v zastupovaní svojich členov. Podrobnejšie o plánoch a cieľoch tohto staronového združenia sme pozhovárali s jej zástupcom Vladimírom Homoľom.

Predstavte vaše združenie, aká členská základňa ho dnes tvorí?

V. Homoľa: Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska je najstarším združením, ktoré bolo založené v októbri 1990. Našu členskú základňu tvoria pestovatelia hospodáriaci na výmere od jedného hektára až do 500 - 600 hektárov. Členská základňa je rôznorodá, nešpecializujeme sa či už podľa plodín, alebo rôznych záujmov, snažíme sa skôr riešiť problémy všetkých poľnohospodárov a vlastníkov pôdy na Slovensku.

Aké máte konkrétne ciele?

V. Homoľa: Jedným z našich cieľov je rozšíriť naše združenie so zastúpením po celom území Slovenska. Do nášho združenia chceme získať mladých poľnohospodárov, v čom spolupracujeme so Združením mladých farmárov. Ďalším, nemenej dôležitým je poskytovanie odborného poradenstva, zastupovanie záujmov našich členov v komunikácii s rezortným ministerstvom, PPA a inštitúciami, ktoré sú svojou činnosťou dôležité pre prvovýrobu na Slovensku.

Opäť sa pripomenúť poľnohospodárom na Slovensku chce prijať určité kroky, aké?

V. Homoľa: Pracujeme na revitalizácii našej web stránky, kde budú aktuálne informácie týkajúce sa napr. podávania žiadostí o dotácie, projekty, dôležité štatistické údaje a prognózy. Akútnym problémom všetkých poľnohospodárov na Slovensku je až absurdná byrokracia, dokladujeme množstvo potvrdení o výrobe, častokrát duplicitne, ktoré by mohli byť medzi štátnymi inštitúciami zdieľané. Predseda Združenia agropodnikateľov a vlastníkov pôdy Slovenska Ing. Ján Jelen je členom anti-byrokratického tímu, cez ktorý dávame návrhy ako znížiť neúmerne vysokú administratívnu záťaž.

Aké ďalšie problémy riešite?

V. Homoľa: Keďže sami sme aktívnymi poľnohospodármi, vieme s čím všetkým je prvovýroba konfrontovaná a tam, kde je to zbytočné plánujeme aktívne pracovať na zmenách k lepšiemu, navrhovať adekvátne riešenia. Na Slovensku nefunguje, alebo len čiastočne funguje systém GSA, Slovensko SK pri podávaní žiadostí o platby. Máme určité termíny, ktoré ak nedodržíme sme buď sankcionovaní, alebo nedostaneme to, na čo máme nárok. Navyše mnoho poľnohospodárov nemá vyplatené priame platby, viacerí z nich sa zadlžujú.

Keďže poľnohospodári sú aj vlastníkmi pôdy, samozrejme nie všetkej, aké zmeny v tejto citlivej oblasti chcete dosiahnuť?

V. Homoľa: Dosiahnuť zmeny v Zákone č. 504/2003 o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov, konkrétne od SPF pretože podmienky uvedené v zákone považujeme za diskriminačné, nedokážeme sa dostať k pôde. Zmeniť ich je jeden z hlavných cieľov nášho združenia."

Celý článok si možete prečítať TU.

RNA0_0605_014.jpeg

Posted in Blog on jún 07, 2024.